img
PANORÁMA

Portugál fókusz - 2

2020
portugál nyelven, angol felirattal

animációs rövidfilm-válogatás, 71 perc
A program megtekintését 16 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Cândido (Zepe, 2007, Portugália, 00:11:20)
Candide
(Zepe, 2007, Portugália, 00:11:20)
Candide sosem szerette őt. A manipuláció a kedvenc játéka.

Madárlesen
(Nuno Amorim, 2014, Portugália, 00:12:00)
Tião, a kukoricaföldek csősze, sok ideje saját hibájából elvesztette egy azúrkék szárnyú szarka társaságát, akit akaratlanul is nagyon megkedvelt. Azóta a nap óta, amikor a földeken úrrá lett a csend, Tião keresi a madár elveszett énekét.

Tragikus történet boldog befejezéssel
(Regina Pessoa, 2005, Portugália, 00:07:46)
Jaime Ícaro egy heti magazinműsornál dolgozik. Egy újabb unalmas munkanap végén faxot kap barátnőjétől, Teresától, melyben a lány pontot tesz egyéves kapcsolatuk végére. Jaime a faxot olvasva hagyja el az irodát, és csupán néhány perc múlva észleli, hogy Lisszabonban nem a szokásos csúcsforgalom van…

Az életem a kezedben
(Nuno Beato, 2009, Portugália, 00:08:30)
El Matador, a híres portugál torreádor Spanyolországba érkezik egy régóta várt "faena"-ra. Vele tart a fia, Pedrito, aki arról álmodik, hogy egy nap apjához hasonlóvá válik. Azonban a bikaviadal kezdete előtt a színfalak mögötti nyüzsgésben Pedrito szembetalálja magát azzal a bikával, amellyel apja fog megküzdeni. Ez a pillanat mindhárom szereplő sorsát örökre megváltoztatja.

A világítótorony szemei
(Pedro Serrazina, 2010, Portugália, 00:15:00)
Az elemeknek kitett, sziklás szigeten egy világítótoronyőr egyedül él a lányával. Az apa a torony tetejéről őrködik az elhaladó vitorlák biztonsága felett. Egyéb társasága nem lévén, a lány különleges cinkos kapcsolatot alakít ki a tengerrel, amely a partra mosott hulladék formájában játékokkal látja el. A hullámok ritmusát követve ezek a tárgyak korábbi eseményeket, emlékeket tárnak elé, amelyeket az ár nem tud kitörölni…

Tehenek
(Isabel Aboim Inglez, 2010, Portugália, 00:09:35)
A nagy fehér tehén vezette tehéncsordának a hatalmas síkság az otthona. Határok nélkül, békésen élnek a síkságon vándorolva. Békéjükre azonban váratlanul sötét árnyék vetődik: El Manhoso, a szögesdrótból készült tehénfiú egy bekerített földdarabra akarja őket bezárni, hogy leigázhassa őket, és uralkodhasson a vidék felett.

Utazás a Zöld-foki szigetekre
(José Miguel Ribeiro, 2010, Portugália, 00:17:00)
Egy hatvan napig tartó gyaloglás története a Zöld-foki szigeteken. A hátizsákban csak a legszükségesebbek – se mobiltelefon, se óra, se terv, hogy mi legyen a következő lépés. Az utazó felfedezi a hegyeket, a falvakat, a tengert, egy beszélő teknőst, a kecskéket, a zenét, a száraz ködöt, a Zöld-foki szigetek lakóit és személyiségének egy lényeges oldalát.