img
PANORÁMA

Portugál fókusz - 1

2020
portugál nyelven, angol felirattal

animációs rövidfilm-válogatás, 71 perc
A program megtekintését 16 éven aluliak számára nem ajánljuk.

A fosztogatók
(Abi Feijó, 1993, Portugália, 00:14:00)
Éjszakai autózás a portugál utakon, valamikor az 50-es években. Az utasok egy csoport férfi identitásáról vitáznak, akiket néhány évtizeddel korábban, a spanyol polgárháborút követően elfogtak és meggyilkoltak. A portugál fasizmus felszínét és ideológiai érzékenységét feltáró beszélgetésben három nézőpont ütközik. Mintha a történetet ki lehetne találni vagy el lehetne felejteni...

A gyanúsított
(José Miguel Ribeiro, 1999, Portugália, 00:25:00)
Egy vonatfülke, négy ember, egy kalauz, egy Barcelos bicska és egy potenciális bérgyilkos. Vajon mindannyian eljutnak az utazás végéig?

Shshsh .. a beállítatlan TV
(Mario Jorge Neves, 1999, Portugália, 00:03:00)
Egy tévékészülék felébred, és próbálná beállítani magát, de hasztalan. Amikor véletlenül ráakad az időjárás-csatornára, megpillant a gyönyörű időjós hölgyet, és természetesen felkelti az érdeklődését. A film vicces gegek sorozatában végigkíséri suta próbálkozásait, hogy beállítsa magának ezt a csatornát. Természetesen eredménytelenül...

Potyautas
(Abi Feijó, 2000, Portugália, 00:07:00)
Egy hideg és komor szentestén egy ködbe burkolózó, homályos kikötőben kiköt egy megfáradt, vén teherhajó. A raktér mélyén egy potyautas rejtőzik. A legénység tagjai elhagyják a hajót, és mindenki megy az útjára. Sötétedés után a potyautas egy kötélen lecsúszva próbál a szárazföldre jutni, de megdermeszti a félelem. A Potyautas a portugál író, José Rodrigues Miguéis története alapján készült homokanimációval, megvilágított üveglapokon. Az expresszív és gazdag képvilágú, mélyen melankolikus film egy szabadságáért küzdő ember gyötrelmeiről szól.

Kereszteződések
(Marina Graça, 2001, Portugália, 00:06:00)
Az animáció, mielőtt film vagy akár képzőművészet lenne, elsősorban koreográfia: geometrikus és diakrón kapcsolat olyan elemek között, amelyek formái többé-kevésbé felismerhetően változnak a képkockák között. Ez a projekt motivációja, amellett, hogy megnézzük, hogyan illeszkedik mindehhez a szoftver.

Az éjszaka
(Regina Pessoa, 1999, Portugália, 00:05:30)
Egy gyermek és az anyja története, két egymással nem kommunikáló életé. A magányé, amely néha éjszakányira nő. Sötét az éjszaka. Sötét az anya. És a sötétté válik az egész Univerzum, amikor egyedül vagy és elhagyatott.

Mese a macskáról és a holdról
(Pedro Serrazina, 1995, Portugália, 00:05:30)
Egy költemény. A hallgatás és a cinkosság története. Fény és árnyék, az éjszaka varázsa, a hold mint szenvedély... Mese valakiről, aki megpróbálta valóra váltani az álmát, mese a macskáról és a holdról.

A lapai hölgy
(Joana Toste, 2004, Portugália, 00:04:30)
VRRRRUMM...HHOOOO...PUM PUM…