img
PANORÁMA

ANIMÁLT ÉJ

2019-21
eredeti nyelven, angol felirattal

animációs rövidfilm-válogatás, 180 perc
A program megtekintését 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Egy évről évre visszatérő program a legelszántabb animáció-rajongóknak: miközben odakint leszáll az éj, 3 órára gondtalanul átadhatjuk magukat az animált rövidfilmek áradatának. A horrormaszkokat, megszállott tudóst, bűntény szemtanújává váló nedves zoknit, sárga pulóvert, magányos sellőt, depressziós szarvast és sok más fura szereplőt felvonultató válogatásban garantáltan mindenki talál kedvére valót. A három tematikus blokk – Erotikus animáció, Az élet fekete-fehérben, Animált horror – közötti rövid szünetekben lehetőség nyílik a gémberedő lábak kinyújtóztatására és a felfrissülésre.

Filmek a műsorban:

Nyugtalan test
(Yoriko Mizushiri, 2021, Franciaország, 00:05:46)
Eleven testek, mesterséges tárgyak, geometriai formák és vonalak. Mindezek találkozásakor egy új irányzat születik.

Mindazok az érzetek a gyomromban
(Marko Dješka, 2020, Horvátország, 00:13:00)
A férfiből nővé való átmenet során Matia azzal küzd, hogy őszinte, meghitt kapcsolatra találjon egy heteroszexuális férfival.

Ide figyelj
(Przemysław Adamski, Katarzyna Kijek, 2020, Lengyelország, 00:04:00)
A nemek közötti párbeszéd kísérlete szimbolikus eseménnyé válik. Egy nő kimegy az űrbe, majd visszatér a Földre, hogy egy piedesztálon álló férfihoz kezdjen el kötődni.

Techno
(Atanas FIlipov, 2019, Bulgária, 00:03:41)
A 'Techno' egy lendületes történet az elidegenedésről. A film elején ereszkedni kezdünk a földalatti élet világába, majd belépünk egy világos határok nélküli térbe, amelyet illetlenül viselkedő színes karakterek töltenek meg. De a sok különc figura között folyton megakad a tekintetünk egy öregemberen, aki a hangos elektronikus zene dacára harmonikáján játszik. A cigarettafüst, a meztelen testek és a kiömlő alkohol egy vad orgiában olvad össze, mígnem a bulit hirtelen félbeszakítja egy fényes fluoreszkáló fény és egy lemerült telefonakkumulátor hangja. Egy mobiltelefon kerül a képbe, és látjuk a tulajdonosának, egy metrókocsiban ülő kamasznak a stresszes tekintetét – mindez csupán az ő fantáziájának szüleménye volt.

Mélyvíz
(Anna Dudko, 2020, Ukrajna, 00:06:00)
Egy magányos sellő varázslat segítségével a vízvezetékeken keresztül leskelődik az emberek után. Egy nap beleszeret egy férfiba, és a szenvedélytől elvakítva belopózik a lakásába, hogy kielégítse égető vágyait.

Leszek a vízforralód
(Tobias Rud, 2021, Dánia, 00:09:20)
Egy nő kétségbeesetten próbál lépést tartani partnere szokatlan vágyaival.

Sh_t Happens
(Michaela Mihalyi, David Štumpf, 2019, Csehország, 00:13:02)
A mindentől kimerült gondnok, frusztrált felesége és egy totál depressziós szarvas. Kölcsönös kétségbeesésük abszurd tőörténésekhez vezeti őket, mert... shit happens all the time.

Beszélő fejek
(Lauren Marie Sandercock, 2019, Egyesült Királyság, 00:02:35)
Egy komikus stop-frame véleménynyilvánítás a klasszikus horrormaszk-gyűjtésről, amit maguk a klasszikus karakterek adnak elő.

Mulm
(Carol Ratajczak, Tobi Trebeljahr, 2020, Németország, 00:06:31)
Egy sötét világban egy megszállott tudós megfigyelés alatt tart egy impulzusokat küldő távoli magot. Munkáját folyamatosan zavarja a szomszéd macskája, amelynek állandó neszezése lassan az őrületbe kergeti a tudóst. A szürreális sivatagban végül szembekerül a macskával, annak gazdájával és a maggal.

Egy egész élet a macskámmal
(Zuzanna Szor, 2021, Lengyelország, 00:05:24)
Marta szakítani akar a partnerével, de az nem hajlandó kiköltözni a lakásból. Egy mérgező love story.

Éjjeli őrség
(Mikhal Bak, 2021, Franciaország, 00:12:00)
Egy pár kirohan egy előkelő partiról. Hazafelé menet egy veszekedés brutális autóbalesethez vezet. Az eszméletérő térő George felfedezi, hogy Christina eltűnt. Úgy dönt, hogy visszamegy a partira, ahol belebonyolódik a démoni álarcok, állatias vágyak, elfojtott érzelmek és féltékenység labirintusába.

Egy test
(Milena Dipaldo, 2021, Olaszország, 00:02:10)
Egy test. Ismerős, mégis olyan különös. Az animáció különböző testek jellemzőin, görbületein és furcsaságain, valamint közös sorsukon kalauzol végig bennünket.

Unatkozni akarok
(Magda Kreps, 2021, Németország, 00:04:00)
Kísérleti utazás a tudatalattiban, a totális unalom és a semmittevés felfedezése.

Bertha Reyes vizes zoknija
(Anna Ostalskaya, 2020, Oroszország, 00:11:02)
Egy kis tengerparti faluban egy pár zokni tanúja lesz egy bűnténynek.

Call Center
(Kajlik Eszter, 2021, Magyarország, 00:02:36)
A közeli jövőben a havazás ritka és különleges alkalom lesz. Egyesek számára nosztalgikus múlt, amelyet újra kell teremteni, mások viszont egy lehetséges piaci résnek látják.

C'est la vie
(Jacek Olejnik, Rafał Sankiewicz, Wojciech Sankiewicz, Bartosz Terlicki, 2021, Lengyelország, 00:12:51)
Hogyan lehet fenntartani a kiegyensúlyozott életet, és nem elesni, amikor körülöttünk minden zuhanásban? Hogyan lehet továbbmenni, amikor látszólag minden döntés zsákutcába vezet? Egy ember belefárad az élet jelentéktelenségébe, és döntő elhatározásra jut: kiszáll a játékból. Sajnos azonban lelépni sem könnyebb, mint maradni. C'est la vie!

Boglárka
(Chloë Danguy, 2021, Franciaország, 00:03:16)
Egy iskolás fiú, Mathieu vesz a boltban egy szuper sárga pulóvert. Az érvényesülés vágy és a feltűnéstől való félelem között őrlődve úgy dönt, hogy másnap beviszi az iskolába... Kiderül, hogy a szürke világnak még több színe van, mint amennyire első pillantásra látszik.


Arcfelismerés
(Martinus Klemet, 2021, Észtország, 00:06:45)
A rendőrség által körözött Igor-503 állampolgár egy állati módon átvedelt éjszaka során átejti a zsarukat és az arcfelismerőt.

Egy maradt
(Sebastian Doringer, 2020, Ausztria, 00:06:12)
Több beteg is várakozik egy orvosi rendelőben, hogy hallhassák az életük hátralévő részére vonatkozó vizsgálati eredményeket. A legtöbb esetben a rendelkezésre álló idő nem olyan hosszú, mint remélték.

Szabálysértés
(Marion Decoste, Mickaël Nezreg, Manon Ryckelynck, Maiwen Koskas Jeremie Hannoah, Florian Morelli, Raphael Halle, Aurélie Vanden Borren, 2019, Franciaország, 00:04:17)
Amandine, a merev közlekedési felügyelő, perverz örömét leli abban, hogy minden apró szabálysértésért pénzbírságot szab ki. Egy váratlan esemény hirtelen megzavarja mindennapi rutinját.

Bízz bennem
(Zlata Golecová, 2019, Szlovákia, 00:06:30)
A kéz egy virágcserépbe dugja a körmét, de meglepetésére babakéz helyett babaláb nő ki belőle. Vajon minden különbözőségük ellenére el fogják fogadni egymást?

Sola
(Debreczeni Zoltán, 2020, Magyarország, 00:08:19)
Egy informatikai ágazatban dolgozó nőnek egyedül kell megbirkóznia a munkahelyi stresszel és a rémálmaival, amelyek lassan valósággá válnak.

Természetes kiválasztódás
(Aleta Rajic, 2018, Bosznia-Hercegovina, 00:09:40)
Az Őzsuta-Nő professzionális kiállítási tárgyként dolgozik a múzeumban, ahol döglött állatként lóg a falon a többi hasonló trófea, szarvas- és őzfejek mellett. Az élete a rutin definíciója; szabadidejét sétálgatással és a lakása takarításával tölti. Egy reggel, egy borzalmas rémálomból ébredve észreveszi, hogy apró szarvak nőttek ki a feje tetején. Emiatt nem fogja tudni kihúzni a fejét a múzeum falán lévő lyukon. Tisztában van vele, hogy így vagy úgy, de meg fogják büntetni, és az egyetlen kiút a szabadság felé vezet...

FANtasia -- Megosztott földek
(Fabian Mosele, 2020, Olaszország, 00:03:10)
A szenvedély és a kreatív szabadság vezérelte világok a popkultúránkból nőttek ki, és annak jellegzetes figurái népesítik be őket.

Sellő befőttes üvegben
(Malakias, 2020, Finnország, 00:05:17)
A sellő egy befőttesüvegben van, és hacsak meg nem lazítom az üveg tetejét, nem fog kijönni, hogy megöljön.

A szurrogátum
(Stas Santimov, 2020, Ukrajna, 00:06:03)
Egy férfi elpusztítja egy ismeretlen hátborzongató lény fészkét. De nem ez a legszörnyűbb teremtmény, amivel ma este találkozik.

Temetés
(Thịnh Nguyễn, 2020, Dánia, 00:07:00)
Az univerzumon túl egy kisfiú születik, akinek az a küldetése, hogy elutazzon a Föld bolygóra. Útja során egy abszurd kisvárosba érkezik, ahol éppen egy rejtélyes temetés zajlik. A fiú kíváncsi rá, hogy ki a halott, ezért részt vesz a temetésen.